Gripper - een kennismakingsspel

Gripper is een spel voor kinderen van 7 jaar en ouder die kennis gaan maken in een nieuw pleeggezin. Ervaringsdeskundigen geven aan weinig grip te hebben ervaren op die periode en niet te weten wat hun nieuwe pleeggezin wel of niet over hen weet. Gripper is een laagdrempelig spel waarmee alle spelers op een ongedwongen, luchtige manier kennis met elkaar kunnen maken. 

“Het is gewoon zo’n leuk spel!” – Amir, 7 jaar

Gripper is speciaal ontwikkeld voor (en met) kinderen die naar een nieuw pleeggezin gaan. Ervaringsdeskundige kinderen geven aan weinig grip te hebben ervaren in die periode. Ze geven aan wel te weten dat er een dossier over hen bestond, maar dat ze zelf niet wisten wat hierin werd beschreven. En dat juist die onwetendheid voor een onveilig of onprettig gevoel zorgt. Hulpverleners geven aan dat zij het contact met kinderen graag anders vorm willen geven.

Omdat kennis maken in een nieuwe, onbekende situatie lastig kan zijn, ontwierpen we een laagdrempelig spel dat helpt kennis maken. In het spel staan speelplezier voor het hele gezin én die ongedwongen kennismaking centraal. De eerste gebruikers van het spel gaven aan dit spel niet alleen gebruikt kan worden bij de kennismaking in een nieuw pleeggezin, maar in allerlei situaties waar kinderen en jongeren kennis maken.

In het spel werken alle spelers samen. Ze doen hun best elke ronde zo veel mogelijk punten te halen door het vertellen van verhalen. Om de beurt kiezen de spelers 1 van de 3 onderwerpen op het kaartje en vertellen hier zoveel mogelijk over in 30 seconden. Dat kan een persoonlijk verhaal zijn, maar ook iets algemeens of fantasievols. De rest probeert vooraf te bedenken welke woorden de verteller gaat gebruiken. Zo worden er punten gescoord. De volgende keer kun je als team samen proberen je eigen score te verbeteren.

“Het spel is telkens anders: grappig, leuk en spannend.
– Yara, hulpverlener crisisopvang

“Er werd flink gelachen.
– Sarah, pleegmoeder

 

 

Gripper

Evenementen

aug 2022
MaDiWoDoVrZaZo
1234567
891011121314
15161718

19

2021
22232425262728
2930311234