Waar werkt De Krijtclub aan?

  • jan 2022
  • Mandy Leeuwis
  • 965
Mandy Leeuwis
De Krijtclub
  • Levi van Dam
  • Jacqueline van Aalst

De Krijtclub werkt aan het stimuleren van een eerlijke en kansrijke start voor jonge kinderen in Utrecht. Dat doen we in twee wijken, Overvecht en Rivieren-/Dichterswijk, en doen dat aan de hand van design thinking. Tijdens het proces kwamen we erachter dat in deze twee wijken de verschijningsvorm en de oorzaken van het niet hebben van eerlijke start anders is. Daarom werken we aan twee verschillende oplossingen.

In Overvecht zagen we dat stress, wantrouwen naar het systeem en financiële drempels bij ouders in de weg staan om bij bestaande zorg en ondersteuning aan te kloppen. Zij ontvangen daardoor niet de juiste ondersteuning die ze nodig hebben om hun kinderen een eerlijke start te geven. Met de inwoners en professionals zijn we daarom op zoek gegaan naar een antwoord op de vraag: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ouders in een multipech situatie middels een informele ontmoeting meer delen over hun opvoeding met andere ouders en/of professionals zodat zij meer mentale ruimte en inzicht krijgen om hun kind te kunnen stimuleren in hun ontwikkeling?
Onze oplossing richt zich op het bieden van een plek voor ouders en kinderen waar er gratis oppas is en ouders met elkaar ervaringen uitwisselen over het ouderschap. Tegelijkertijd zorgen we ervoor dat de bestaande zorg en ondersteuning er voor de ouders is als het nodig is.

In Rivieren-/Dichterswijk hebben we nog niet een concrete oplossing ontworpen. Daar werken we op dit moment aan! We zien in deze wijk dat het hebben van een eerlijke start onder druk kan staan, doordat ouders hier vaak bezig zijn met de vraag 'is of doet mijn kind wel normaal'? Dit komt voort uit onze prestatiemaatschappij waarin we steeds sneller vragen om labels en diagnoses. Ouders worden hier onzeker van, zijn overbezorgd en zoeken de professional op zolang 'het probleem' niet opgelost is. Dat heeft weer effect op het kind en de kansen die het kind krijgt of pakt, en op de zorg: daar worden namelijk - vaak onschuldige - vragen gesteld en wordt er hierdoor ruimte van professionals ingenomen die niet besteed kan worden aan mensen in kwetsbare situaties. Met De Krijtclub gaan wij daarom aan de slag met het zoeken van een oplossing op de vraag: Hoe kunnen ouders variaties in het opgroeien makkelijker verdragen, zodat er meer mentale ruimte is voor het kind en zorg terecht komt bij de gezinnen die het nodig hebben?

Trefwoorden