Mulock Houwer-lezing 2021 Bert Wienen - Nieuw kinderrecht: het recht om te falen

  • 26 nov
  • Evelyn Visschedijk
  • 75
InspiratieBOKS

Mulock Houwer-lezing 2021

Bert Wienen betoogt dat kinderen en jongeren in onze huidige prestatiesamenleving knechten zijn van de economie, die onder zelfdwang moeten werken aan de beste versie van zichzelf. Je kunt de lezing nu terugkijken.

Hedendaagse kinderarbeid in Nederland – en hoe we die afschaffen

In deze tiende Mulock Houwer-lezing betoogt Bert Wienen dat kinderen en jongeren in onze huidige prestatiesamenleving knechten zijn van de economie, die onder zelfdwang moeten werken aan de beste versie van zichzelf. Een vorm van kinderarbeid dus. Om die trend te keren, pleit Wienen ervoor om onderwijs en opvoeding weer los te weken van economische principes. Zodat kinderen de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen tot gemeenschapsmens, in plaats van als betere versie van zichzelf.

Wat is de Mulock Houwer Lezing?

Meer aandacht en bekendheid geven aan de pioniers, vernieuwers en invloedrijke denkers en doeners uit de geschiedenis van de jeugdhulp, door actuele vraagstukken in een historisch daglicht te plaatsen en te bezien of oplossing van toen de hedendaagse praktijk kunnen inspireren. Een van de grote invloedrijke doeners en denkers is Daniël Quirijn Robert Mulock Houwer (1903-1985). In de geschiedenis van de kinderbescherming en jeugdzorg speelde hij een grote rol. Hij had veel aandacht voor het kind en zijn sociale omgeving en wie zich verdiept zijn gedachtegoed zal verrast zijn door de actuele betekenis van zijn werk.

De jaarlijkse lezing ontleent zijn naam aan Mulock Houwer en werpt vragen op die voor kinderen belangrijk zijn, zoals: moet je kinderen wel uit huis plaatsen? Verdient een pleeggezin niet de voorkeur boven een instelling? Als een kind in een instelling opgroeit, moeten ouders en kinderen dan niet betrokken worden bij de zorg en de opvoeding? En, waarom komen we pas in actie als gezinsproblemen of kinderen al helemaal ontspoord zijn in plaats van dat we preventieve maatregelen nemen? Ook onderwerpen als de verkokering van het stelsel, de verantwoordelijkheidspedagogiek en zelfbestuur door gestichtskinderen gingen Mulock Houwer aan het hart. Allemaal thema's die vandaag de dag nog steeds herkenbaar zijn, maar die –mede dankzij hem– al in de eerste helft van de vorige eeuw werden aangezwengeld.

De lezing is hier te lezen of via onderstaande film terug te kijken

Mulock Houwer lezing 2021 - Nieuw kinderrecht: het recht om te falen - YouTube

https://youtu.be/nYWZyhwAZts

Donderdag 18 november om 16 uur verzorgt onderzoeker, psycholoog en onderwijskundige Bert Wienen ...

Trefwoorden