Is piekeren een karaktertrek?

  • 25 apr
  • 115
De Krijtclub

Veel ouders denken dat piekeren in hun karakter zit. Dat het ‘vast staat’, is wie ze zijn. Deze mindset zorgt ervoor dat ze pogingen om het piekergedrag los te laten of anders aan te pakken niet ondernemen. En dat is jammer!

Als er namelijk één boodschap is die de metacognitieve psychologie voor piekeraars heeft is het wel: je hebt een keuze. Iedereen, ook pieker professionals, kunnen ervoor kiezen om minder aandacht te besteden aan een piekergedachte.*

Grappig genoeg stuit deze positieve boodschap ook op weerstand. Want zo makkelijk als het klinkt, ervaren mensen het niet. Door de eenvoud van deze boodschap, voelen zij zich niet erkend in de last of pijn die piekeren hen oplevert.

Best een uitdagend dus, om die boodschap dat er een ‘oplossing’ is over te brengen! Wij zijn er in ieder geval hard over aan het nadenken. Met ouders én psycholoog Bettine Schreuder.

Met de Krijtclub zijn we bezig om samen met therapeuten iets te ontwerpen dat piekeren tegengaat. Zodat ouders vaker écht aanwezig kunnen zijn voor hun kind. Want piekeren over dingen die je niet kunt veranderen, is zonde van je energie!