Een nieuwe samenwerking rondom metacognitieve theorie

  • mrt 2022
  • 416
De Krijtclub

'Slaapt mijn kindje wel goed genoeg?', 'Is het slecht van me dat ik soms niet tegen het gehuil kan?'

Als jonge ouder komt er veel op je af. Voor Rivieren- en Dichterswijk ontwerpen Linda Smit, Ellis Marsman en Jacqueline van Aalst daarom samen met professionals en ouders een app. De app helpt jonge ouders omgaan met gevoelens van onzekerheid over de opvoeding van hun kindje.

Tijdens de inlevingsfase van ons werk in Rivieren- en Dichterswijk leerden we dat onzekerheid en stress een negatieve invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van kinderen. Daarnaast willen we ouders graag versterken, zodat ze minder beroep hoeven doen op professionals. We vinden het belangrijk dat onze oplossing aanvult op alle hulp en zorg die er al is. Dat betekent dat we het ook echt ánders moeten doen, dan wat er al is.

Nieuwe samenwerking met psycholoog
Gelukkig vonden we inspiratie in het gedachtegoed van de metacognitieve psychologie via Leef meer, denk minder, een boek van Pia Callesen. Metacognitie staat eigenlijk voor: 'nadenken over nadenken'. Dit gedachtegoed raadt aan om onzekerheden niet een podium geven, maar ze er gewoon laten zijn terwijl je andere dingen juist méér aandacht geeft. We zijn trots dat psycholoog Bettine Schreuder haar kennis en ervaring met ons wil delen en mee gaat denken hoe we de metacognitieve theorie op een verantwoorde manier in een app kunnen verwerken.

Even oefenen...
De eerste kennismaking was al razend interessant. We kregen les over de theorie van Adrian Wells; hoe het boek van Pia Callesen hierin een plek heeft; en hoe Colin van der Heiden dit heeft overgezet naar handvatten voor de spreekkamer van psychologen. Het lijkt erop dat we de principes van metacognitie kunnen vertalen naar een app die focust op preventie. En zoals je op de foto ziet, heeft Bettine ons meteen aan de slag gezet met een paar oefeningen!

Kom jij uit Utrecht en wil je ook op de hoogte gehouden worden of ook eens gevraagd worden als meedenker? Blijf dan onze Boks-pagina volgen!

Trefwoorden